Kejsersnit

Op mod en fjerdedel af alle fødsler i Danmark foregår ved kejsersnit, herunder findes både planlagte kejsersnit og akutte kejsersnit.

 

Hvordan foregår et kejsersnit?

Der findes overordnet to slags kejsersnit, det planlagte og det akutte.

Skal man have et planlagt kejsersnit, er der selvsagt mere tid til forberedelser inden. Den gravide skal være fastende inden kejsersnittet.  Ved ankomst til hospitalet, får den gravide støttestrømper på og anlagt et kateter. Derudover skal der anlægges i.v.-adgange i begge hænder. 

Der må være én pårørende med inde til selve operationen.

Der bliver anlagt en spinalblokade, som bedøver fra under brystet og ned, den gravide er således vågen under operationen. I de tilfælde hvor det ikke er muligt at anlægge en sufficient spinalblokade, vil det være nødvendigt at lægge den gravide i fuld narkose. I de tilfælde får den pårørende ikke lov til at være med inde på operationsstuen.

Efter bedøvelsen lægges den gravide på ryggen med armene ud til begge sider, så der kan tilkobles væske og medicin til i.v.-adgangene i hænderne.

Der sættes et sterilt forhæng på over den gravides brystkasse, så parret ikke kan se selve operationen. Maven sprittes af og operationen går i gang. 

Der skæres igennem 7 lag væv for at komme ind til barnet, og i de fleste tilfælde tager det kun få minutter, fra operationen går i gang, til barnet er ude. Navlesnoren klippes af operatøren, og barnet videregives til jordemoderen, der bærer det over til forældrene.

Herefter skal livmoderen og huden sys sammen, hvorefter familien kommer på opvågningsafsnittet. Her skal de opholde sig indtil bedøvelsen er aftaget, og den fødende selv kan bevæge benene. Herefter flyttes familien til barselsafsnittet, hvor de tilbringer 1-2 døgn.

Akut kejsersnit vs. planlagt kejsersnit

Får man et akut kejsersnit vil mange af procedurerne være de samme, men alt efter hvor hurtigt det akutte kejsersnit skal laves, springes nogle af forberedelserne over. Den fødende er for eksempel sjældent fastende og vil derfor få noget syreneutraliserende, som skal drikkes.

Desuden vil der ved et akut kejsersnit, altid være en børnelæge til stede på operationsstuen, som oftest skal tilse barnet, inden det kommer over til forældrene.


Vil du vide mere om at føde ved kejsersnit?

Lyt til EP. 11 - Nødudgangen